Het verhaal achter het voetbalshirt - Manchester United 2001/02

Prestaties

Het seizoen van 2001/02 was Manchester United’s 100ste seizoen in het betaald voetbal. Helaas voor hun werd het een seizoen om snel te vergeten. Manchester United werd derde, wat de slechtste klassering voor hen was sinds de invoering van de Premier League.

In de bekertoernooien ging het ook niet goed. Vroege uitschakelingen in de FA Cup en de League Cup zorgden voor weinig lichtpuntjes. In de Champions League ging het beter. Daarin werd de halve finale bereikt, waarin Manchester United werd uitgeschakeld op uitdoelpunten door Bayer Leverkusen.

Lichtpuntje

Jaap Stam verliet dit seizoen Manchester United, maar er kwam een andere Nederlander naar de club. Het lichtpuntje van het seizoen was Ruud van Nistelrooy. Het was zijn eerste seizoen voor Manchester United, nadat hij voor €28,5 miljoen was overgekomen van PSV. Ruud scoorde in de Premier League 23 doelpunten en in de Champions League scoorde hij 10 keer. Hij scoorde in totaal 36 doelpunten in alle competities. Deze prestatie leverde hem meteen de PFA Player of the Year award op.

Het shirt

Het unieke aan dit Manchester United shirt is dat het een jubileum shirt is. Het was het 100ste seizoen van Manchester United in het betaald voetbal. Dit is terug te vinden op het shirt boven het clublogo. Daar zit een logo met de vermelding van het 100ste seizoen. Dat is niet het enige unieke aan het shirt. Het shirt is omkeerbaar. Het kan binnenstebuiten gedragen worden, waardoor het shirt zowel het uittenue als het derde tenue is. Bekijk het hier.