De betekenis van sterren boven logo's op voetbalshirts

In de voetbalwereld zie je ze vaak terugkomen, sterren boven clublogo's, maar wat betekenen ze? Ze vertellen iets over de geschiedenis van een club of land, van landstitels tot wereldkampioenschappen.

Landstitels in Europa:

In Europa wordt de traditie van het toekennen van sterren op shirts nauw verbonden met landskampioenschappen. Terwijl in sommige landen een gouden ster wordt toegekend voor elke 10 gewonnen titels, zoals in Nederland, hanteren andere landen een frequentie van 5 landskampioenschappen. Een dergelijk systeem wordt gevolgd in landen als Turkije, Denemarken en Rusland. Interessant genoeg is Duitsland uniek in zijn benadering, met een getrapt systeem dat clubs beloont op basis van het aantal Bundesliga-titels sinds 1963, het jaar waarin de Bundesliga werd opgericht.

3 keer kampioen van de Bundesliga geeft recht op 1 gouden kampioensster.
5 keer kampioen van de Bundesliga geeft recht op 2 gouden kampioenssterren.
10 keer kampioen van de Bundesliga geeft recht op 3 gouden kampioenssterren.
20 keer kampioen van de Bundesliga geeft recht op 4 gouden kampioenssterren.
30 keer kampioen van de Bundesliga geeft recht op 5 gouden kampioenssterren.

Het maximum aantal te behalen sterren in Duitsland is 5.

Wereldkampioenschappen:

Ook boven nationale teamlogo's schitteren bij sommige landen sterren. Na Brazilië's derde wereldtitel op het WK van 1970, werd een ster boven het Braziliaanse shirt geïntroduceerd voor elke behaalde titel. Dit leidde tot een trend onder wereldkampioenen, met landen als Italië en Duitsland die snel volgden.

Interessant is de unieke aanpak van Uruguay, die vier sterren op hun shirt tonen. Dit omvat niet alleen hun twee officiële wereldtitels, maar ook hun prestaties op de Olympische Spelen van 1924 en 1928, die door de FIFA worden erkend als wereldtitels.

Champions League:

Ook voor het winnen van de Champions League is het mogelijk een badge te krijgen, met daarin het aantal gewonnen titels. Clubs verdienen het recht om een gouden "Badge of Honour" op hun shirts te dragen na het winnen van een vijfde titel of drie opeenvolgende titels in de Champions League of haar voorganger, de Europacup I. Alleen Real Madrid, AC Milan, Liverpool, Bayern Munchen, Barcelona en Ajax dragen deze badge.